Takaisin ylös

NEURONAALISET AUTOVASTA-AINEET

PDF-tulostusversio

Versio  1.3
Käyttöönottopvm  21.09.2011

Atk-numero ja -lyhenne

943  S -CnAb 
944  Li-CnAb 

Tiedustelut
Tekniset ohjeet: histologian laboratorio, puh. 311 74769
Näytevastaukset: patologian toimisto, puh. 311 76559

Lähete
Tutkimuspyyntö tehdään käyttäen tarkoitukseen laadittua lomaketta, josta tulee ilmetä näytteenottoindikaatio ja kysymyksenasettelu, keskeiset tiedot anamneesista (esim. syöpäsairaudet), neurologisesta statuksesta ja lähete- tai työdiagnoosi. Tutkimus voidaan tehdä joko seerumista tai likvorista.

Indikaatiot
Epäily paraneoplastisesta neurologisesta oireesta.

Näyte
Näytteeksi suositellaan vähintään 2 ml hemolysoitumatonta seerumia. Tarvittaessa tutkimus voidaan tehdä myös likvorista (2ml).

Näytteen säilytys ja kuljetus
Näyte lähetetään osoitteella: Laboratoriokeskus, Patologian vastuualue, Finn-Medi IV,  2. krs., Erikoistyöt, PL 2000, 33521 Tampere. Ennen näytteen postitusta on varmistettava, että näyte on perillä Laboratoriokeskuksessa viimeistään viikon viimeisenä arkipäivänä. Jos näytteenotto tapahtuu loppuviikosta, säilytetään näyte pakastettuna lähetyspaikassa seuraavan viikon alkuun. Postin lisäksi näyte on mahdollista lähettää myös linja-autolla, jolloin tietoja näytteen noudosta Tampereen linja-autoasemalta antaa TAYS:n kuljetustoimisto, puh. 311 65621 tai 311 65520.

Menetelmä
Immunohistokemia (seerumin/likvorin reagointi humaanin hermokudoksen kanssa). Positiivisista näytteistä tehdään immunoblottaus.

Tulos valmiina
Näyteajoja tehdään n. 2 kertaa kuukaudessa, eli lausunnon valmistuminen vaihtelee 1-3 viikkoa riippuen lähetysajankohdasta. 

Tulkinta
Tutkimuksesta annetaan lausunto. Luotettavan tulkinnan edellytyksenä on hyvä lähete ja edustava näyte. Immunohistokemian ollessa positiivinen löydöksen varmentaminen tapahtuu immunoblottauksella. Tulkinnan tekevät neuropatologi ja neuroimmunologi yhdessä.

Lisätiedot
Seerumin hemolyysi ja väärä säilytys haittaavat tulkintaa.